Ad24 Διαφημίσεις στο blog σου

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Κότσυφας

Ωδικό πτηνό, από τα μελωδικότερα που υπάρχουν στην πατρίδα μας. Ανήκει στην οικογένεια κοσσυφίδες ή τουρδίδες. Ζει στις ρεματιές και τα δάση αλλά τα τελευταία χρόνια και στα πάρκα των πόλεων. Είναι πτηνό ενδημητικό, δεν μεταναστεύει.


Υπάρχουν 200 είδη κοτσυφιών. Ο αρσενικός φτάνει σε μήκος τα 20-25 εκατοστά. Σκεπάζεται από κατάμαυρα φτερά. Το θηλυκό έχει σταχτόμαυρα φτερά. 
  • Ράμφος: είναι κοφτερό, έχει μέτριο μήκος κζι είναι κιτρινοκόκκινο
  • Φτερά: είναι μικρά και γι' αυτό έχει βαρύ πέταγμα, είναι γυαλιστερά σαν μαύρο μετάξι .
  • Ουρά: Μεγάλη, σπαθωτή και ανοίγει σαν βεντάλια
  • Πόδια: είναι ψηλά και ισχυρά και τον βοηθού να κάνει γρήγορα πηδήματα
Ο κότσυφας αναζητά, συνήθως την τροφή του στο έδαφος, ανάμεσα σε πεσμένα φύλλα. Έχει οξύτατη όραση και διακρίνει από μεγάλη απόσταση ακόμα και πολύ μικρά έντομα.

Το Μάρτιο αναζητά το ταίρι του με το οποίο φτιάχνουν φωλιά κάτω από θάμνους ή χαμόκλαδα. Είναι από τις πιο θαυμαστές φωλιές, ένα πραγματικό έργο τέχνης.

Ο κότσυφας έχει εχθρούς του τα μεγάλα αρπακτικά τα οποία αποφεύγει λόγω της καλής του όρασης και ακοής. Όταν αντιληφθεί κίνδυνο σφυροκοπά, προειδοποιώντας και τα άλλα κοτσύφια αλλά και άλλα ζώα. Είναι ένα πολύ δειλό πουλί που τολμά μόνο όταν κινδυνεύουν τα μικρά του. 

Εξημερώνεται εύκολα και ζει μέσα σε κλουβιά, χαρίζοντας μας το κελάηδημά του. Θεωρείται ωφέλιμο πτηνό γιατί καθαρίζει τα δέντρα του δάσους από τα βλαβερά έντομα.

Πληροφορίες από τη "Μαθητική Υδρία"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Kalamata Blogs

Αντιγράψτε τον κώδικα του banner στο blog σας

BannerFans.com
Powered By Blogger